Tranbjerg Bibliotek vil skabe forandring. Den enkelte borgers idéer og interesser er i fokus, men også det sociale samvær og ’deleri’-tanken er vigtig. På Tranbjerg Bibliotek kan børn komme og være kreative med donerede og bæredygtige materialer. Biblioteket skal være et kulturelt samlingspunkt, hvor der udspringer fællesskaber og nytænkende ideer.
Af Tobias Bundgaard Christensen
På Tranbjerg bibliotek kan du aflevere gamle paprør, brugte deodoranter og legetøj. I Deleriet får brugte ting ny værdi, hvor børn for eksempel kan bruge disse ting til kreative projekter ved krea-bordet. I fremtidens bibliotek er der nemlig fokus på genbrug og bæredygtighed. Deleriet er et initiativ, som er startet på baggrund af en række samtaler med borgerne om, hvad der betyder noget for dem.
Fremtidens bibliotek er forankret i lokalsamfundet og interesserer sig for, hvad borgerne går op i. Derfor er samlingen af bøger, film, lokalhistorie, spil mm. fortsat vigtig: Litteraturen og fortællingerne betyder meget for borgerne, og materialesamlingen er en kerneværdi på bibliotekerne. Men på Tranbjerg Bibliotek er det også vigtigt at gå sammen med borgerne om at undersøge, hvilken samling der skal være. Måske kan en samling både bestå af fx bøger, brugt legetøj og forsamlinger, siger Sarah Dammand Larsen, biblioteksformidler på Tranbjerg bibliotek:
”Der vil være nogle helt traditionelle tilbud stadigvæk, fordi det mener vi, er en kerneværdi, men der skal være meget mere plads til alle mulige andre typer af fællesskaber og uformel læring.”
Deleriet
Af dette udspringer ideen til Deleriet på Tranbjerg bibliotek. Om ideens grundlag uddyber Sarah:
”Vi er jo allerede en delecentral, som især deler bøger. Sammen med borgerne kigger vi på hvilken materialesamling, der vil give mening at have i Tranbjerg. Her fornemmer vi en stor interesse for genbrug og bæredygtighed. Så derfor opstod ideen til at have et Deleri.”
Konceptet er helt simpelt startet med opstillede reoler op til jul, hvor kalendergaver, som ikke længere hittede hos børnene, kunne aflægges. Til det tilføjer Sarah:
”Vi kender alle sammen det med, at så ligger det i skuffen og bliver aldrig brugt igen.”
I stedet for at legetøjet ligger og samler støv, kan man nu dele med hinanden og få ny værdi ud af det gamle. Dette har ifølge Sarah været en stor succes, og det møder stor opbakning fra lokalsamfundet. Det har givet mod på andre deleprojekter. Der har været alt fra fastelavnsudklædning til stakkevis af donerede kometkort fra julekalenderen ”Kometernes jul”, som i den grad hittede hos børnene, sågar også hos deres bedsteforældre. Hen over julen var biblioteket fyldt med børn på jagt efter det rigtige kometkort. Til det supplerer Emilie Bohman Lange, biblioteksformidler på Tranbjerg bibliotek:
”Vi fik flere tusinde kometkort, det var helt vanvittigt.”
Hertil tilføjer Sarah med et grin:
”Man skal i hvert fald ikke bede om noget, som man ikke vil have herude, fordi folk er virkelig gavmilde.”
Kugledynehjælpen
I Deleriet er der en kasse til brugte deodoranter. De fleste ville nok smide dem ud, for hvad kan man dog bruge dem til? Svaret er kugledyner. Kugledynernes formål er at forbedre søvn og afhjælpe diverse stress-og angstlidelser. Tidligere blev kugledyner især anvendt til børn med autisme eller ADHD, men nu kan man finde dyner til alle aldersgrupper og typer af forbrugere. Der er dog en udfordring, siger Emilie:
”Sådan nogle kugledyner er bare absurd dyre, så det er altså ikke alle, der har råd til dem.”
Hos Kugledynehjælpen indsamler man de tomme deodoranter til folk, som ikke har råd til at købe en kugledyne. Man skal bruge omtrent 1600 kugler til en kugledyne. Tranbjerg bibliotek hjælper derfor Kugledynehjælpen med at indsamle kuglerne fra de tomme deodoranter. Indsamlingen møder stor opmærksomhed og nysgerrighed fra borgerne i Tranbjerg, som allerede gavmildt har doneret en hel masse tomme deodoranter.
Modtagelsen af Deleriet fra borgerne i Tranbjerg har ifølge Sarah været udelukkende positiv. Der bliver delt på livet løs, og hvis man kommer forbi biblioteket, er chancen for at se Deleriet i aktion stor. Det spiller ifølge Sarah en stor rolle at få bæredygtighedskonceptet ned på hverdagsniveau, som noget man kan forholde sig til.
”Jeg tror, at når det handler om bæredygtighed og verdensmål, så taler vi tit om tingene på en måde, som kan virke utrolig fjernt og svært at forstå. Sådan et enkelt tilbud som Deleriet er bare så nemt at forstå, og det taler lige ind i folks hverdag.”
UdeDeleriet
Det nyeste skud på stammen er UdeDeleriet, der skal bo på bagsiden af biblioteket, hvor mange af byens borgere dagligt kommer forbi. I UdeDeleriet bliver det muligt at dele haveredskaber, nipnappere, låne havespil og meget mere. Idéerne til skabets indhold og det visuelle udtryk er skabt i et samarbejde mellem kunstner Hanne Toft Christensen, 5. A fra Tranbjergskolen og Tranbjerg Bibliotek som en del af faget Håndværk og Design.
På Tranbjerg Bibliotek glæder de sig til at få endnu flere gode idéer fra borgerne til, hvad der skal bo i byens fælles samling.